2020/10/28 geplaatst in Afval, Circulair

Zero Waste Gelderse Poort? 

Green Business Club Gelderse Poort wil samen met participant SUEZ aan de slag met zero waste. Welke ambitie hebben de gebruikers en eigenaren binnen kantorenpark Gelderse Poort? Wat zijn belemmeringen en uitdagingen?  

De samenwerking met participant SUEZ is een mooie kans: als grote afvalinzamelaar hebben zij veel kennis in huis. Harold Langens, Manager Sales Mid Market bij SUEZ: ‘Ons hoofdkantoor is te vinden op de Gelderse Poort. Het is voor ons een win-win situatie om met onze ‘buren’ aan de slag te gaan om zo vervoersbewegingen te reduceren en op een laagdrempelige manier kennis te delen.’

Programmamanager Milan Zewald is in contact met de gemeente Arnhem: welke circulaire ambitie heeft Arnhem en in hoeverre draagt een zero waste project van GBC Gelderse Poort daar aan bij? Ook inventariseert zij de huidige contracten en volumes.  

Zero waste is een hot topic bij veel bedrijven in het netwerk van Green Business Club. Afgelopen maart organiseerde Green Business Club Nederland het succesvolle symposium ‘Van Ambitie tot aanpak: Zero Waste’ met zo’n 150 deelnemers. Een gebiedsaanpak ligt voor de hand: door het bundelen van volumes kan verschillende afvalstromen slim en efficiënt worden ingezameld. Ook is het mogelijk aan te sluiten bij lokale circulaire initiatieven: de een z’n afval is de ander z’n grondstof! 

In mei 2019 ondertekenden CEO’s van GBC Zuidas de Zero Waste Zuidas overeenkomst: in 2030 is er geen restafval meer, waarbij de nadruk ligt op afval voorkomen en wat overblijft zo hoogwaardig en lokaal mogelijk verwerken. In Den Haag Beatrixkwartier stelden participanten van GBC zichzelf doelen met betrekking tot het percentage restafval en delen met elkaar best practices. In Rotterdam Alexander was onlangs de kick off van het zero waste project, daar wordt nu gestart met een inventarisatie van de volumes van het afval.

Meer weten? Neem contact op met Milan Zewald via geldersepoort@greenbusinessclub.nl.