2018/11/08 geplaatst in Geen categorie, Mensen

Voedselbank Amsterdam presenteert plan voor Voedselmarkt

Voedselbank Amsterdam presenteert op 12 november bij Green Business Club Zuidas een idee voor een nieuw concept van uitgifte: de Voedselmarkt. Producten uitstallen als in een winkel waarin klanten zelf kunnen shoppen, vergroot de eigenwaarde en het gevoel van zelfstandigheid van de klanten. Bovendien sluit de vraag zo beter aan op het aanbod, en wordt er minder voedsel verspild.

Supermarktsysteem
Naar de supermarkt gaan en zelf je boodschappen uitkiezen, dat is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Klanten van de Voedselbank hebben deze luxe niet, zij krijgen een door de Voedselbank samengesteld pakket en moeten het daar mee doen. In Leiden, Arnhem en Groningen echter, werken voedselbanken met het supermarktsysteem. Alle producten worden uitgestald zoals dat in een normale supermarkt gebeurt. Klanten krijgen een puntentegoed en kunnen zelf uitkiezen wat ze nodig hebben of graag willen eten.

Eigenwaarde
Een eigen keuze maken in je dagelijkse boodschappen geeft een gevoel van eigenwaarde en zelfbeschikking, iets waar klanten van de voedselbank juist veel behoefte aan hebben. Men krijgt minder het gevoel iets cadeau te krijgen zoals een krat met voedsel, en meer het idee van gewoon zelf boodschappen doen in de supermarkt. Omdat klanten alleen meenemen wat ze nodig hebben, wordt uiteindelijk ook minder voedsel verspild, een win-win situatie dus.

Om dit systeem ook in Amsterdam in te voeren, moet er nog heel wat gebeuren. Het uitgiftepunt in Zuid van Voedselbank Amsterdam beschikt over een locatie die geschikt is voor dit concept, maar het pand moet dan wel flink aangepast worden. Bovendien zijn er allerlei zaken nodig zoals kassa’s, koelvitrines, karretjes etc.

Bekijk hier een filmpje over het Voedselmarktsysteem in Leiden:

Prijzencircus
Green Business Club Zuidas houdt in de week van 12 tot en met 16 november weer hun jaarlijkse inzamelingsactie voor de locatie Zuid van Voedselbank Amsterdam. Elk jaar zamelen zij honderden kratten met houdbare producten in bij Zuidas bedrijven om de voedselbank te ondersteunen. De kick off voor deze actie vindt plaats op 12 november tijdens een gezellige avond met een ludiek prijzencircus en een Rad van Fortuin. Zuidassers en klanten van de voedselbank genieten hier samen van een borreltje en een hapje.

Bij deze gelegenheid zal Voedselbank Amsterdam de plannen voor de Voedselmarkt presenteren aan de Zuidas bedrijven. GBC Zuidas is in ieder geval al erg enthousiast, en gaat zich het komende jaar vol inzetten om de Voedselbank te helpen met dit mooie idee.

Kom je ook naar het prijzencircus op 12 november? Geef je op bij Diederik@greenbusinessclub.nl

Van 17.00 tot 19.00 uur bij De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, Amsterdam