2017/09/28 geplaatst in Groen, Klimaat, Water

Veel animo voor Rooftop Tour in Zuidas

Amsterdam, grote en volgebouwde stad, inspireert tot het creatief omgaan met ruimte en groen. Het aanleggen van groene, waterbergende daken is zo’n innovatieve manier om prachtige plekken te creëren in de stad en wateroverlast te voorkomen. Een win-win situatie dus, of eigenlijk een win-win-win, want er zitten vele voordelen aan deze groene daken.

25.000m2 in 2020
In een zonovergoten Zuidas bezocht een grote groep geïnteresseerden drie groene, waterbergende daken in Zuidas. Deze Rooftop Tour was een initiatief van Green Business Club Zuidas en Rooftop Revolution die samen met de gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht  (AGV) onlangs de ambitie uitspraken om 25.000m2 groene, waterbergende daken in Zuidas aan te leggen voor het jaar 2020. De eerste stap hiertoe werd gezet in 2014, toen een zogenaamd Polderdak werd gelegd op Old School, een broedplaats aan de Gaasterlandstraat. Een experiment waar van geleerd is en dat als voorbeeld heeft gediend voor tal van andere groene daken in Zuidas, in Amsterdam en in heel de wereld.

Van experiment naar norm
Kasper Spaan van Waternet vertelde hier hoe een waterbergend dak 70 mm water vast kan houden, en dit vervolgens gefaseerd kan loslaten. Bij voorspelling van zware regenval laat je het dak leeglopen, zodat het de piekbui kan opvangen. In de zomer houd je het water zo veel mogelijk vast. Zo kunnen de planten genoeg water krijgen en wordt het gebouwd gekoeld. “Drie jaar geleden was dit nog een gedurfd experiment, nu zie je dat het groen-blauwe dak de norm wordt bij veel nieuwbouw en transformatie in de stad”, aldus Kasper Spaan.

Businesscase
Friso Klapwijk van de Dakdokters gaf tekst en uitleg op het prachtige dak van Vivaldi, een gebouw van Breevast. De businesscase die aan een groen dak is gekoppeld, wordt steeds aantrekkelijker, vertelde hij: “Hoe meer polderdaken we produceren, hoe goedkoper we het kunnen leveren. We zijn er in geslaagd de kubieke meterprijs van waterbergende daken al flink terug te brengen. Het dak werkt verkoelend, waardoor je energie bespaart in de zomer. Daarnaast zie je dat groene daken door potentiële huurders van een gebouw heel aantrekkelijk worden gevonden. Bij Vivaldi wilde een partij bijvoorbeeld graag een kantoor huren, maar alleen als zij een eigen opgang tot het dak kregen. “

Highline
Dit geldt ook voor het startersappartementencomplex De Boel, dat binnen no time helemaal verhuurd was, mede door de prachtige gemeenschappelijke daktuin die Vesteda liet aanleggen, en het laatste groene dak dat we aandeden deze middag. Met de bankjes, het houten pad en de begroeiing in deze stedelijke omgeving, doet dit dak denken aan de Highline in New York. In de avondzon een prachtige plek met fantastisch uitzicht om na te praten met een drankje.

Wat later komen ook verschillende bewoners naar het dak met hun fles wijn en hapjes, om tussen het steen en glas van de kantoortorens in Zuidas even bij te komen van een werkdag in deze rustige, groene omgeving. De Boel is met deze daktuin helemaal klaar voor de zware regenval in de herfst, maar nu nog even genieten van de zon!

Heb je de Rooftop Tour gemist? Houd dan onze website goed in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief en ontdek wanneer de volgende Rooftop Tour wordt gehouden!