2017/11/02 geplaatst in Mobiliteit

Uitslag Zuidas Mobility Experience: niet makkelijk, wel leuk

De winnaar van de Zuidas Mobility Experience was zeer blij verrast met haar prijs: een retourtje Parijs met de Thalys! Geraldine van der Waal leverde een maand geleden haar autosleutel in bij wethouder Pieter Litjens, en reisde alleen met alternatieve vervoermiddelen, ook privé. Zij scoorde van alle deelnemers het hoogst in het aantal afgelegde kilometers én met de meeste verschillende vervoersmiddelen. Makkelijk was het niet altijd, maar wel leuk.

Bewust reizen
Deelnemers aan de Zuidas Mobility Experience kregen op 1 oktober een pas met 1000 euro reistegoed, waarmee ze gebruik konden maken van een uitgebreid menu van vervoersmiddelen, variërend van trein, bus en metro tot deelfiets, E-bike en Uber. Uiteindelijk deden elf werknemers in Zuidas mee met het experiment. Trein, bus tram en metro waren de meest gebruikte vervoermiddelen, met daarna Uber als meest populaire vervoermiddel. De deelnemers brachten tezamen 114 uur door in het OV, met gemiddeld 21 minuten per rit, 58 minuten per dag. Bijna iedereen deed langer over de reis, en toch ervoeren de deelnemers het experiment als positief. Het gaf een goed gevoel om bewuster en duurzamer met mobiliteit om te gaan en het was een leuke uitdaging om alles uit te proberen.

Logische stap
“Ik deed gemiddeld langer over de reis, maar ben toch enthousiast over het experiment”, vertelt ook winnares van de Mobility Experience Geraldine van de Waal, die dagelijks van Hillegom naar VUmc reist. “Omdat ik alles uit heb kunnen proberen, weet ik nu precies hoe ik waar en wanneer kan komen met OV. Ik heb ook deelfietsen gebruikt en af en toe Greenwheels. De komende tijd pak ik weer de auto naar het werk, maar ik sluit niet uit dat ik over een tijdje overstap op het OV. Het wordt drukker op de weg, parkeermogelijkheden worden steeds minder, uiteindelijk is het een logische stap.”

Vervolg
Initiatiefnemers gemeente Amsterdam, Arcadis en Green Business Club Zuidas onderzoeken op basis van deze pilot waar nog ruimte zit voor verbetering van de pas. Zij zijn voornemens om in de loop van 2018 met een groter aantal deelnemers een tweede pilot te starten.

De Zuidas Mobility Experience is een van de initiatieven die worden genomen om Zuidas bereikbaar te houden, ook de komende jaren tijdens de aanleg van het Zuidasdok. Meer informatie? Neem contact op met projectmanager Nina van den Berg: Nina@greenbusinessclub.nl

De prijswinnaars:

  1. Geraldine vd Waal (VUmc)
  2. Jordi Moonen (Backwerk)
  3. Peter Alles (Deloitte)

foto: Robert  Elsing