2019/07/03 geplaatst in Algemeen

Spelenderwijs SDG’s integreren bij Programmaraad juni

Op 28 juni, een mooie, warme vrijdagmiddag, kwamen GBC Zuidas participanten bijeen om bij te praten tijdens de tweejaarlijkse GBC Zuidas programmaraad in De Nieuwe Poort. We presenteerden de actuele projecten, mochten een aantal nieuwe participanten verwelkomen en speelden een Sustainable Development Goals spel waarbij veel ideeën naar boven kwamen. Josieke Moens van RAI Amsterdam was de dagvoorzitter van deze middag, haar eerste officiële rol als nieuw bestuurslid van GBC Zuidas.

Nieuwe participanten
Na een introductie van voorzitter Roland de Vlam, die constateerde dat GBC Zuidas steeds groter en professioneler wordt, stelden nieuwe participanten Meelunie, Baker McKenzie, Milieuservice Nederland, Goede Doelen Loterijen, Bycs en Parcls zich voor. Zij staan elk voor specifieke uitdagingen binnen hun branche, maar brengen ook allemaal een eigen schat aan kennis en expertise mee, die zij graag delen binnen de club.

Voedselbank supermarkt
Margje Polman Tuin van Voedselbank Amsterdam lichtte hierbij het plan toe om in de Lutmastraat in Amsterdam Zuid een supermarkt voor Voedselbankklanten te bouwen. Zo hebben klanten van de Voedselbank meer keuzevrijheid en wordt voedselverspilling tegengegaan. Eind september begint GBC Zuidas weer met een inzamelingsactie, waarbij de focus dit jaar zal liggen op het inzamelen van een geldbedrag om een kassasysteem te kopen voor deze Voedselbank supermarkt.

Zakenreizen verduurzamen
Twee deelnemers van de Green Business Challenge van dit jaar gaven een update van hun project om zakenreizen in Zuidas te verduurzamen. Opvallend is bijvoorbeeld dat reizen naar Brussel, Londen en Parijs niet alleen veel duurzamer is met de trein, maar ook sneller! De Challengers brengen dit onder de aandacht bij bedrijven in Zuidas en adviseren hen over een meer duurzaam beleid in zakenreizen.

Sustainable Development Goals
De zeventien Susainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn doelen die zijn opgesteld als een soort blueprint voor een betere wereld. Ze gaan niet alleen over duurzaamheid, maar ook over mensenrechten, armoede en gezondheidszorg. Veel grote bedrijven baseren hun MVO beleid op deze doelen. Ook GBC Zuidas ziet veel raakvlakken met deze heldere en concrete benadering en wil de SDG’s meer integreren in haar plannen. Zinnige Zaken hielp ons tijdens de Programmaraad spelenderwijs ideeën te formuleren die binnen de doelstelling van GBC Zuidas en de SDG’s vallen. Mooie voorbeelden zijn minder voedselverspilling, energie neutrale gebouwen, zoals dat van de Goede Doelen Loterijen, of onze projecten met de Voedselbank.

Zomerse Borrel
Tot slot namen we nog afscheid van ons bestuurslid Luc Beyer, die zes jaar lang de rol van penningmeester met verve heeft vervuld. De programmaraad werd afgesloten met een zomerse borrel bij Zuidas Culinair, waar we te gast waren bij onze participant Hello Zuidas.