2019/11/07 geplaatst in Afval, Circulair

Zero Waste: RAI Amsterdam geeft overgebleven spullen beurzen weg

RAI Amsterdam deed een proef met hergebruik van overgebleven spullen van beurzen. Dit bleek zo succesvol dat er nu een vervolg aan wordt gegeven. Bij de pilot met zogeheten donation rooms leverden standhouders zo veel nuttige spullen in dat dit wordt voortgezet tijdens de internationale vakbeurs Aquatech .

De eerste pilot leverde tevreden schenkers én afnemers op. Het gaat om spullen waarvan maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat ze deze goed kunnen gebruiken. In de donation rooms konden onder meer voedsel, meubilair, planten en bloemen, elektronica, decoratie- en kantoorartikelen en hobbymaterialen worden afgegeven.

Tevreden afnemers
Zo kon de Stichting Heen en Weer, die bewoners in Amsterdam-Zuid helpt bij hun mobiliteit, een volledige kantoorinrichting voor hun eerste eigen kantoor in ontvangst nemen. Puur Zuid (maatschappelijke dienstverlening) kreeg decoratie, borden, bakjes en schalen voor hun buurtlocatie. De Leger des heils-vestiging ‘Bij Bosshardt in Noord’ kon worden voorzien van meubels, decoratie, kleding, voedsel en drinken. Voedselbank Amsterdam werd geholpen aan spullen waarmee zij hun nieuwe locatie met buurtfunctie konden inrichten. Zorginstelling Cordaan ontving de nodige spullen voor de BBQ, een grote tafel waar hun cliënten samen aan kunnen eten én een opslagkastje. Humanitas kreeg spullen voor hun kantoorlocatie waar zij vrijwilligers en bezoekers ontvangen.

Stephanie Mathas, bij RAI Amsterdam verantwoordelijk voor dit project:

“Tijdens de IBC was het voor ons ook nieuw. We waren blij verrast door het enthousiasme aan beide kanten: zowel de schenkers als de ontvangers. Veel lokale instellingen en initiatieven hebben wij kunnen helpen met dat wat na de beurzen achterbleef. De blije gezichten die ontstonden waren hartverwarmend en een stimulans om de mogelijkheden van een dergelijk programma verder te ontwikkelen. Het experiment krijgt dan ook een vervolg tijdens de Aquatech 2019. Zo kunnen we onze maatschappelijke toegevoegde waarde vergroten, maar ook verspilling tegengaan.”

Zero Waste Zuidas
RAI Amsterdam doet mee aan het Zero Waste Zuidas project dat GBC Zuidas samen met de Amsterdam Economic Board begin dit jaar startte. Tijdens het jaarlijkse Green Business Club Zuidas CEO-ontbijt tekenden 26 CEO’s voor een Zero Waste Zuidas in 2030, zo ook RAI Amsterdam. Het doel: een circulaire Zuidas waar elk restproduct weer het begin is van iets nieuws. Voedsel, grondstof, herbruikbaar materiaal en uiteindelijk energie. Het opnieuw gebruiken van overgebleven spullen van beurzen past goed binnen deze aanpak.