Afval Vrij

Binnen de projectgroep Afval Vrij worden concrete plannen gemaakt om samen te werken op het gebied van afval en het bundelen van afvalstromen.

Projectgroep Afval Vrij houdt zich bezig met afvallogistiek; we brengen de logistieke afvalstromen in kaart en onderzoeken of de vervoersbewegingen van afvalophalers kunnen worden verminderd door betere onderlinge afstemming. Binnen de projectgroep staat kennisdelen centraal: in verschillende sessies en bijeenkomsten inspireren we bedrijven aan de hand van voorbeelden van bedrijven die al ver zijn in afvalscheiding en afvalreductie.

Actieve participanten in de projectgroep Afval Vrij zijn Rai Amsterdam, de VU, Beheermaatschappij WTC Amsterdam, ABN AMRO, Accenture, CBRE, Houthoff en GO VU.

Wil je aansluiten bij de projectgroep Afval Vrij of wil je meer informatie over dit onderwerp, mail dan naar programmamanager Afval Vrij Nina van den Berg: Nina@greenbusinessclub.nl.

Hieronder vind je de meest recente projecten. Een compleet overzicht van de afgeronde en andere lopende projecten staat op de GBC Kennisbank.

Projectgroep: Afval Vrij

Zuidas van het Aardgas

In Zuidas zijn al diverse maatregelen genomen om gefaseerd van het gas af te gaan. Binnen het beleid van de Gemeente Amsterdam Zuidas mogen nieuwe gebouwen enkel gebruik maken van duurzame energiebronnen om het gebouw te verwarmen of te koelen. Roland de Vlam, voorzitter van GBC Zuidas, wil zich hard maken om ook de bestaande bouw van het gas te krijgen.

Bekijk op de Kennisbank

Voedselverspilling tegengaan

GBC Zuidas startte in oktober 2017 een pilot met Wastewatchers. Vijf participanten gebruikten een half jaar lang de online tool van de Wastewatchers. Met deze tool werden productgroepen uit het banqueting book van de cateraar gemonitord en in kaart gebracht. De verzamelde data zetten participanten in om het aangeboden voedsel beter af te stemmen op de vraag. Door dit project hebben de deelnemers samen 8% minder voedsel verspild dan voorheen.

Bekijk op de Kennisbank

Vergistingsinstallatie in Zuidas

Het Team Taste Your Waste van de Green Business Challenge initieerde het project om een vergistingsinstallatie te plaatsen in Zuidas. Hiermee hoeft organisch afval, de zogenaamde “swill”, niet meer vervoerd te worden, en dat bespaart energie. Het afval wordt lokaal omgezet in groene energie, water, warmte en compost.

Bekijk op de Kennisbank

Circular Office Supplies

Het CoS team bestaat uit VU studenten die Zuidasbedrijven adviseren over circulaire kantoorartikelen of werkwijzen, om zo minder afval te produceren. Zij gebruiken hiervoor een door het Green Business Challenge 2016 ontwikkelde tool, en een zelf samengestelde catalogus met circulaire kantoorartikelen.

Bekijk op de Kennisbank