2018/01/30 geplaatst in Afval

Project tegen voedselverspilling van start met zeven participanten

In Zuidas zijn zeven grote bedrijven en hun cateraars begonnen aan een project om voedselverspilling tegen te gaan. In samenwerking met Green Business Club Zuidas en Wastewatchers gaan zij zes maanden lang monitoren wat er verspild wordt bij banqueting lunches. Op basis van deze gegevens wordt het aanbod aangepast, waardoor veel verspilling wordt voorkomen.

Deelnemende partijen zijn ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Loyens & Loeff/Eurest, RAI Amsterdam/RAI, Van Doorne/Albron, Zuidas gemeente Amsterdam/WeCanteen.

Gericht aanbieden
Bij banqueting (verzorgde lunches bij vergaderingen en bijeenkomsten) wordt bij uitstek veel verspild. Factoren zoals no-shows, goed over willen komen bij de gasten, maar ook gebrek aan flexibiliteit in het aanbod spelen een rol. Wastewatchers en GBC Zuidas willen deze vorm van voedselverspilling aanpakken, omdat hier nog grote slagen zijn te maken. Met behulp van de Wastewatchers tool kan een cateraar ook bij banqueting veel gerichter aanbieden en veel voedselverspilling voorkomen.

Hoe het werkt
Wastewatchers heeft een tool ontwikkeld om verspilling bij bedrijven en cateraars te monitoren én te analyseren. Het werkt simpel: overgebleven producten worden letterlijk geteld. Verschillende variabelen, van het weer tot de dag van de week, worden hierin meegenomen. Door deze data te analyseren, krijgt men informatie over op welk moment je het beste welke producten kunt aanbieden, oftewel, het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag.

Bij de deelnemers wordt vanaf nu zes maanden lang verspilling van banqueting lunches gemonitord. Deze data worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt er opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt.

De resultaten worden gepubliceerd in een magazine dat Wastewatchers uitbrengt en op de website van Green Business Club Zuidas.

Vlnr: Danny Meijer (Wecanteen), Marck Wollenberg (Wecanteen), Edwin Klinkert (ISS), Nina van den Berg (Green Business Club Zuidas), Thomas Luttikhold (Wastewatchers), Boudewijn Hamersma (Accenture)