2018/03/26 geplaatst in Geen categorie, Mensen

Vraag-maar-raak-lunch

Vroeger gingen we zwemmen met een hele groep bij het Mirandabad, vertelt een oude mevrouw aan een van de bestuursleden. Haar schoonzus, die ook bij de Vraag maar raak lunch is, woonde in West en ging destijds naar het Mercatorbad. “Wist je dat je nu overal in de gracht kunt zwemmen in Amsterdam, zo schoon is het water nu”, weet de bestuurder. Maar de dames houden het liever bij het zwembad. Hoewel Máxima ook in de gracht heeft gezwommen, dat hebben ze op TV gezien.

1600 km sloten 
De gesprekken tijdens de Vraag-maar-raak-lunch bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht  gaan logischerwijs al snel over water. Maar dat maakt het er niet minder gezellig op. Over water is namelijk -zo wordt al snel duidelijk- veel te weten en te vertellen. Waternet Amsterdam zorgt dat we schoon drinkwater uit de kraan kunnen tappen, een luxe waar we nauwelijks nog bij stil staan. Maar de overkoepelende organisatie Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar Waternet onderdeel van is, doet nog veel meer. Ze beheren 1600 km sloten en 10.000 ha open water, ze zorgen dat piekbuien worden opgevangen zodat de stad niet overstroomt, en ze zijn zelfs bezig met een project waarbij ze urine opvangen uit het riool om hier fosfaten uit te halen, wat weer als mest kan worden gebruikt.

Waterfeitjes
Ouderen uit de buurt werden bij de lunch bijgepraat over deze en meer leuke waterfeitjes, maar kregen vooral de gelegenheid om gezellig te lunchen met elkaar en met het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat vrijwel compleet aanwezig was bij de lunch. Na afloop nog even samen op de foto in de mooie zaal met het prachtige uitzicht over de Amstel, en dan weer in de elektrische taxi’s van TCA, die de ouderen ook naar het Waterschap hadden gebracht.

Vraag maar raak
Eens in de paar maanden organiseert GBC Zuidas in samenwerking met Welzijnswerk Dynamo en Stadsdeel Zuid een Vraag-maar-raak-lunch. Een van de participanten nodigt hierbij een groep ouderen uit de buurt uit om langs te komen. De gastheer of -vrouw vertelt eea over de organisatie waar men te gast is, en vervolgens wordt er gezellig geluncht met medewerkers van de participant.  Zo komen oudere bewoners van Buitenveldert in aanraking met de aangrenzende Zuidas en zien medewerkers van GBC Zuidas participanten wat er leeft in de buurt.