2020/09/29 geplaatst in Algemeen

Loyens & Loeff verhuisd naar één van de duurzaamste gebouwen in Nederland

GBC Zuidas participant Loyens & Loeff is op 21 september verhuisd naar het kantoorgebouw Hourglass, gelegen in het hart van de Zuidas. Hourglass heeft het BREEAM Excellent-certificaat gekregen en behoort tot één van de duurzaamste gebouwen in Nederland.

In de afgelopen twintig jaar was Loyens & Loeff in Amsterdam gevestigd aan de Fred. Roeskestraat, nabij het Olympisch Stadion. Het tachtig meter hoge Hourglass is speciaal voor Loyens & Loeff ontworpen en is geïnspireerd op de geometrische kunstwerken van de beeldhouwer Brancusi.

Patrick van Oppen, Office Head Amsterdam: “Een van de belangrijkste eisen die we aan het gebouw hebben gesteld, is dat het duurzaam zou zijn. En dat is gelukt. Hourglass heeft het BREEAM Excellent-certificaat gekregen en behoort daarmee tot een van de duurzaamste gebouwen in Nederland. Zo wordt het verwarmd vanuit het warmtenet van Amsterdam, hebben alle ramen in de gevel 3-laags beglazing, zijn de daken voorzien van zonnepanelen en wordt waterverbruik zoveel mogelijk beperkt. Al met al een prachtig gebouw waar we trots op zijn.”

Steeds meer bedrijven in Zuidas profileren zich met de BREEAM status van hun kantoorgebouw. Maar wat is BREEAM eigenlijk? BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een van de bekendste duurzaamheidscertificeringen voor gebouwen en bestaat nu tien jaar in Nederland. Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Coucil (DGBC), bracht BREEAM destijds naar Nederland. Het feit dat er nauwelijks een systeem bestond om verduurzaming van gebouwen aan te pakken, kwam aan het licht tijdens de eerste gesprekken over Zuidasdok. Annemarie werkte voor ABN AMRO in Zuidas, en hield zich bezig met MVO en duurzaamheid van de bank op internationaal niveau. BREEAM bestond wel, maar niet in Nederland. Samen met andere betrokkenen startte Annemarie de ontwikkeling van een Nederlandse versie, die als eerste werd toegepast in Zuidas. De uitvoering en doorontwikkeling hiervan ligt nu bij DGBC.

Niet alleen tijdens het ontwerp en de realisatie van HourGlass werd actief gestuurd op een duurzaam gebouw, maar ook in de exploitatie fase. Zo werden op de bouwplaats zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de milieu-impact van de bouwplaats te minimaliseren en hebben bouwmaterialen een duurzame herkomst. De installatie is verder zo ontworpen dat aanpassingen aan de indeling van de kantoorverdiepingen eenvoudig is te realiseren, zonder dat de installatie verwijdert moet worden en opnieuw moet worden aangebracht. Ook is er in overleg met een ecoloog is gekeken naar de mogelijkheden om een plaats te bieden aan planten en dieren. In het ontwerp zijn nestkasten en bijenkasten opgenomen.

Roland de Vlam, voorzitter Green Business Club Zuidas en advocaat bij Loyens & Loeff: “Ons vorige kantoorgebouw aan de Fred. Roeskestraat was bij de oplevering één van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland maar raakte de laatste jaren steeds verder achter op de nieuwe standaarden. Met Hourglass hebben wij weer een kantoorgebouw dat meedoet in de absolute top op het gebied van duurzaamheid. Ook als bestuurslid van de Green Business Club Zuidas ben ik uiteraard trots dat ons kantoor weer deze keuze heeft gemaakt.”