2020/01/14 geplaatst in Algemeen

Enactus VU: studenten bereiden zich voor op een duurzame toekomst

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leeft enorm onder studenten en young professionals. Velen willen niet alleen een goede baan, maar ook echt iets bijdragen aan de maatschappij. Enactus VU is een onderdeel van een wereldwijd Enactus netwerk. Dit is actief in zesendertig landen, werkt samen met zeventienhonderd universiteiten en geeft studenten de kans om zich te ontwikkelen tot ondernemende, verantwoordelijke leiders. Studenten zetten via Enactus verschillende maatschappelijk verantwoordelijke projecten op waarin ze leren om een bedrijf op te zetten en runnen.

Sinds 2017 is Enactus VU participant van GBC Zuidas. Haar missie is om ‘sociale, economische en ecologische problemen in Amsterdam aan te pakken met behulp van ondernemerschap’. Met Green Business Club Zuidas als verbindende factor tussen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen, kunnen de twee organisaties elkaar aanvullen in het verduurzamen van Amsterdam.

Deeleten en wormenhotels
Enactus VU bestaat uit zes bestuursleden en tien ‘project members’. De organisatie heeft nu twee projecten onder haar hoede en een ThinkThank. Valérie den Hertog, pre-master student Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU en voorzitter van Enactus VU vertelt:

“De twee projecten waar we nu op focussen zijn Supshare en WasteFULL. Supshare is een platform waarbij mensen maaltijden aan kunnen bieden aan buurtbewoners, en met WasteFULL willen we wormenhotels bij de VU maar ook studentencampussen zoals Uilenstede plaatsen.

De eerste startup is een mooie combinatie van sociale interactie en het tegengaan van voedselverspilling. Met Supshare willen we een breed scala aan voedsel beschikbaar stellen, met liefde gemaakt door echte mensen bij jou in de buurt. Heb je veel gekookt, en wil je een paar maaltijden verkopen, dan zet je je maaltijd op de site. Buurtbewoners kunnen reageren, en een maaltijd afhalen. We zijn bezig dit concept uit te werken. Hoe richt je de website zo in dat hij goed werkt en makkelijk te gebruiken is. Maar ook: hoe geef je een maaltijd mee zonder plastic te gebruiken? Dat soort praktische vragen.“

Wormenhotels zijn speciale houten compostbakken waar organisch afval in kan worden gedaan. In het “hotel” wonen levende wormen die dit opeten. Het residu is hoogwaardige compost, die je kunt gebruiken voor je tuin, bloemen of balkon. Verschillende bedrijven in Zuidas hebben er een staan, zoals ABN AMRO, Nauta Dutilh en De Goede Doelen Loterijen.

“Dat project is vooral een samenwerkingsverband. Le Compostier (Rowin Snijder) maakt de wormenhotels, ons doel is om Wormhotels te verbinden aan studenten en bedrijven uit ons netwerk en zorgen dat op nog meer plekken wormenhotels worden geplaatst, we voornamelijk op studentencampussen. ”

Persoonlijke ontwikkeling
Project members besteden ongeveer acht uur per week aan Enactus. Valérie in haar voorzittersrol tussen de 16 en 32 uur. Liefdewerk oud papier? Ze moet “goed plannen en hard werken”, maar leert er enorm veel van.

“Ik hou ervan om te ondernemen en wil hoogstwaarschijnlijk verder in duurzame verandering, of dat nu binnen een bestaand bedrijf is of met een eigen bedrijf. Als bestuurslid van Enactus krijg ik workshops aangeboden zoals personal branding en feedbacksessies bij in-house partners van Enactus Nederland zoals Heineken, KPMG en ORMIT, en doe ik veel organisatie-ervaring op. Dit geldt ook voor project members; je krijgt toegang tot een groot netwerk, kan allerlei workshops volgen die wij organiseren met en bij onze partners  zoals personal branding bij ABN-AMRO of Lean Canvas Model en er zijn veel mogelijkheden om je persoonlijk te ontwikkelen en om je ideeën vorm te geven.”

Sluit je aan
Op dit moment is Enactus VU aan het nadenken over uitbreiding van projecten. Studenten met goede ideeën zijn meer dan welkom om zich aan te sluiten. Hiernaast zijn ondernemers met een beginnend bedrijf dat nog in de startblokken staat, maar die eigenlijk te weinig tijd hebben om het te laten groeien ook welkom. Het enige criterium om project of boardmember te worden, is dat je aan de VU studeert, en dat je interesse hebt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming.

Loop je al tijden rond met een geweldig idee voor een duurzame startup? Of wil je kennis en ervaring opdoen op het gebied van MVO? Meld je aan via de site www.vu.enactus.nl of mail naar voorzitter@enactusvu.nl