2018/06/25 geplaatst in Afval, Challenge

Circular Office Supplies: reduce, recycle, recover

In 2016 bedacht een groepje young professionals van de Green Business Challenge om bedrijven te gaan helpen met het circulair maken van kantoorartikelen. Want, zo redeneerden zij, als je al die producten die dagelijks gebruikt op kantoor, verduurzaamt, kun je een flinke impact maken. Green Business Club Zuidas vond dit een superidee, want inderdaad, denk aan papier, pennen, inktcartridges, koffie(pads) en wat al niet meer zij, en dat dan bij al die bedrijven in Zuidas.

Nadat de challengers hun project succesvol hadden afgerond door circulaire producten te introduceren bij CBRE, Loyens & Loeff, Akzo Nobel en Inbo, besloot GBC Zuidas om dit mooie project te borgen door twee studenten aan te stellen als consultants. Zij zijn aan de slag gegaan om de methode verder te ontwikkelen en de catalogus van circulaire producten uit te breiden.

Flow chart
Charlotte Maquet en Charmain Denny zijn inmiddels zo’n negen maanden bezig en hebben een mooie catalogus samengesteld in Prezie, waarin de circulaire producten overzichtelijk zijn gecategoriseerd en duidelijk worden omschreven, inclusief de mate van circulariteit. Zij gingen hierbij uit van het reduce, recycle, recover principe: de kwantiteit van de producten kan verminderd worden, er kan een gerecyclede of recyclebare versie van worden aangeschaft, of oude producten kunnen worden hergebruikt, al dan niet in dezelfde vorm.

De volgende stap die de consultants gaan nemen, is het aanvragen van samples bij de producenten. Hiermee kunnen zij vervolgens de bedrijven gaan benaderen om deze kennis te laten maken met de producten. Zij doen dit met een zelf ontwikkelde flow chart. Met deze tool in de hand zullen zij samen met een inkoper of andere medewerker van het bedrijf, de mogelijkheden doorlopen en kijken welke kantoorartikelen kunnen worden vervangen door een duurzame variant.

Heb je interesse in het verduurzamen van kantoorartikelen binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Charlotte of Charmaine.

Charlotte Maquet is een 22 jarige Française die in Amsterdam woont. Ze doet een twee-jarige masteropleiding International Public Health bij de VU. Ze heeft een bijzondere interesse in alles wat met duurzaamheid te maken heeft en wilde hier al langer iets mee doen. Daarom gaf ze zich op als vrijwilliger bij GO VU en solliciteerde zij direct als consultant bij COS toen ze dit voorbij zag komen.

“Deze baan als COS consulent is een geweldige kans om goede werkervaring op te doen op het gebied van duurzaamheid. Tot nu toe is het heel interessant en leuk om mijn eerste stappen te zetten in de wereld van duurzaamheid in Amsterdam.”

maguetcharlotte@gmail.com

Chermain Denny is 24 jaar jong en bezig met haar master Management Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences bij de VU. Bij deze master leerde zij Charlotte kennen, die haar vertelde over het COS-project.

“Als we nog een lange tijd op aarde willen blijven leven, moeten we duurzamer met onze grondstoffen en afval omgaan. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

chermain_denny@hotmail.com