2018/05/08 geplaatst in Mobiliteit

Fietsparkeergarage Strawinsky geopend

De splinternieuwe ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan is op maandag 7 mei opengegaan. Om 05.20 uur konden de eerste fietsers naar beneden om een weekje ‘proef te draaien’. De officiële opening is op maandag 14 mei.

Spectaculair
De afdaling naar de stalling Strawinskylaan is behoorlijk spectaculair. Het ‘tapis roulant’, de fietsrolband, is lang genoeg om het glazen dak en het honingraatmotief van de ingang uitgebreid te bewonderen. Eenmaal beneden schuiven twee enorme glazen deuren open en treedt de bezoeker een grote ruimte binnen, goed voor niet minder dan 3.750 fietsen. Dat zijn er 250 meer dan aanvankelijk gedacht. De Y-vormige zuilen waarop het dak van de garage rust, de fraaie lichtranden boven de rekken en niet te vergeten de glazen wand met het vijfhoekmotief, ze maken dat de ruimte licht en veiligheid uitstraalt.

Derde stalling
Met de stalling Strawinskylaan is de derde, grootste ondergrondse fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid in gebruik genomen, naast die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). Al die plekken zijn nodig vanwege de verwachte groei van het aantal treinreizigers op station Amsterdam Zuid: van rond de 100.000 per dag nu, naar 250.000 tot 300.000 in 2030.

Met het aanleggen van nieuwe fietsparkeergarages blijft het fietsgebruik van en naar Zuidas en station Zuid aantrekkelijk. GBC Zuidas, gemeente Amsterdam en Taskforce Bereikbaarheid willen binnen het programma Slim en Duurzaam fietsgebruik in Zuidas stimuleren.

Bron: gemeente Amsterdam, afdeling Zuidas
Foto banner: Marcel Steinbach