Zon op Zaan

Green Business Club Zaanstad en Gemeente Zaanstad laten de zon stralen op Zaanstad. Bent u eigenaar van een dak? Meld u aan voor 23 maart!

Laatste kans op gunstige SDE+ subsidie voor zonnepanelen

Met het project Zon op Zaan willen GBC Zaanstad en gemeente Zaanstad bedrijven enthousiast maken voor het opwekken van zonne-energie. Voor de aanschaf van zonnepalen kunnen bedrijven gebruik maken van een subsidieregeling van de rijksoverheid, de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Vanuit het project krijgen geïnteresseerde bedrijven gratis ondersteuning bij het technisch haalbaarheidsonderzoek voor het plaatsen van de zonnepanelen tot en met de SDE+ subsidieaanvraag. Heeft u een bedrijfspand in Zaanstad? Doe dan voor 23 maart mee met Zon op Zaan en maak gebruik van de aantrekkelijke subsidieregeling van de Rijksoverheid!

Waarom zonnepanelen?
Met zonnepanelen op uw bedrijfsdak kunt u uw energierekening aanzienlijk verlagen. Tegelijkertijd geeft het verduurzamen van uw locatie uw imago een boost. En u verbetert de milieuclassificatie voor uw gebouw; wat relevant is voor toekomstige milieuwetgeving.
Deelnemers van Zon op Zaan kunnen rekenen op:
· Subsidie aanvraag door Devcon Ecosystems
· Een vrijblijvend en op maat gemaakt zonnepanelen plan voor uw dak
· Ontzorging en begeleiding bij de investering in zonnepanelen

Zelf investeren?
Dat kan, maar hoeft niet. Het voordeel van zelf investeren is natuurlijk een hoger rendement. U heeft meerdere mogelijkheden, die wij voor u inzichtelijk gaan maken:
· Zelf investeren in de zonnepanelen en zelf de stroom te gebruiken;
· Niet zelf investeren, maar wel zelf de stroom te gebruiken: u betaalt dan een leasebedrag voor de zonnepanelen, maar bespaart per saldo wel direct op uw energiekosten;
· Uw dak verhuren; u ontvangt een aantrekkelijke huur en gebruikt niet zelf de stroom.

Om welke subsidie gaat het?
De SDE+ subsidie is bedoeld voor bedrijven en organisaties met een grootverbruikersaansluiting (een aansluiting op het elektriciteitsnet met een totale maximale doorlaatwaarde van meer dan 3*80 A). Klik hier voor meer informatie over deze SDE+ subsidie.

Meedoen?
Samen met u willen we onze stad duurzamer maken. De subsidieregeling is voor bedrijven, instellingen en non-profitorganisaties. De SDE+ subsidie is populair en wordt veel aangevraagd. Om kans op toewijzing te verhogen doet u de aanvraag bij voorkeur voor 23 maart a.s.

Schrijf u hier snel in voor de voorjaarsronde 2020! Wilt u eerst meer informatie over Zon op Zaan? Stuur dan een mail naar zaanstad@greenbusinessclub.nl.

Voorwaarden voor aanmelden:
Eigenaar zijn van het betreffende dak
Bedrijven met een netaansluiting groter dan 3x 80A (groot verbruik) = SDE+ subsidie; bedrijven met een klein verbruik (3 x 80A of kleiner) kunnen gebruik maken van de EIA en KIA. Alle bedrijven kunnen zich aanmelden bij Zon op Zaan en worden verder geholpen.


‘Je hebt er als ondernemer geen omkijken naar’ - Frank Kalf, directeur Plooijer Zaandam

Net als thuis op zijn privéwoning wil directeur Frank Kalf op de daken van zijn bedrijf Plooijer op het industrieterrein Achtersluispolder in Zaandam zonnepanelen plaatsen. Zon op Zaan regelt de papierwinkel voor aanvraag van de subsidie. ‘Je hebt er geen omkijken naar.’

Op de drie daken van het bedrijf Plooijer Toegangstechnologieën, dat onder meer stalen kozijnen en schuifdeuren ontwikkelt en verkoopt, is alle ruimte voor zonnepanelen. Het totale oppervlak van de drie daken is 5000 vierkante meter, er staan geen panden naast het bedrijf die voor schaduw zorgen, en de panelen kunnen op het zuiden worden gericht, waardoor er veel zon op valt. ‘En Zaandam heeft gemiddeld 10 procent meer zonuren dan De Bilt’, lacht directeur Kalf.

Onderzoek naar haalbaarheid 
Frank Kalf kwam het project op het spoor door een artikel in de regionale krant. Zon op Zaan heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomst is dat plaatsing van de zonnepanelen een kansrijke exercitie is. De subsidieaanvraag is ingediend. Kalf heeft er geen omkijken naar. ‘Al het werk wordt door Zon op Zaan uit handen genomen. En het is een enorme papierwinkel. Voordat je een verzoek indient, moet je veel uitzoeken.’

Belangrijk voor mijn kinderen
Kalf is al veel langer bewust met het milieu bezig. Als vrijwilliger van Greenpeace gaf hij twintig jaar geleden al voorlichting op scholen. Op zijn eigen woning heeft hij een jaar geleden zes zonnepanelen geplaatst. ‘In de afgelopen maanden heeft ons huishouden helemaal op de zon gedraaid. Ik vind het leuk en belangrijk om mijn kinderen te laten zien dat je zelf in actie kunt én moet komen voor een betere wereld.’

Verantwoorde keuze 
Als ondernemer maakt hij andere afwegingen: het moet voor het bedrijf een verantwoorde keuze zijn. Kalf: ‘Het gaat om een grote investering. Je kan je geld als ondernemer maar één keer uitgeven. Dan is het de keuze of een nieuwe machine, of een vrachtwagen of zonnepanelen. Zon op Zaan heeft berekend dat ik de investering in 6 of 7 jaar kan terugverdienen. Dat moet zeker haalbaar zijn.’

Ondernemers stimuleren 
Kalf hoort na de zomer of zijn bedrijf in aanmerking komt voor subsidie. Hij roept andere ondernemers op om ook mee te doen aan het project Zon op Zaan. Kalf is te spreken over de rol van de gemeente. ‘Een beter milieu begint bij jezelf. Maar een overheid kan ondernemers ook stimuleren en ondersteunen met concrete stappen. Hoe Zon op Zaan dit project nu aanpakt, vind ik heel positief.’