Levendig

Station Utrecht Centraal is een openbaar vervoer hub waar mensen niet alleen doorheen reizen, maar ook steeds meer verblijven. Om te winkelen, te eten, te slapen, voor cultuur of als ontmoetingsplek. Het gebied wordt steeds meer ingericht voor deze functie en als Green Business Club Utrecht willen we daaraan bijdragen.

In 2018 heeft de werkgroep een aantal geslaagde interventies verder uitgebreid. Naast de Complimentenpoort is er nu een groene onderdoorgang die ervoor zorgt dat meer voetgangers op de stoep/langs de juiste route naar kantoor lopen. De Complimentenpoort blijft tot en met het voorjaar van 2019 staan en wordt daarna weer opgeruimd. De Groene Bouwhekken blijven in het gebied zolang er (groene) bouwhekken nodig zijn. Het aantal dat vorig jaar is neergezet, blijft en wordt -wanneer bouwwerkzaamheden op een plek zijn afgerond- verplaatst naar nieuwe bouwplaatsen in het stationsgebied. Ondertussen zijn er initiatieven om bij elke bouwactiviteit de bouwhekken standaard te vergroenen.

Locaties

Het komende jaar wil de werkgroep zich specifiek richten op een aantal locaties en onderzoeken of een aantal kleinere en grotere projecten hier gerealiseerd kunnen worden:

  • Fietsenstalling Smakkelaarsveld.
  • Langs de Van Sijpesteijnkade.
  • De tunnel tussen de van Sijpesteijnkade en Smakkelaarsveld.
  • Doorgang tussen AOB en het NH Hotel.
  • Oversteek van station Utrecht Centraal naar het Jaarbeursplein.

Projectgroep: Levendig

Groene onderdoorgang Hoog Catharijne

Om mensen bewust te maken van de veilige wandelroute van en naar kantoor bij het Moreelsepark, hebben we in september 2018 een ‘groene loper’ uitgelegd onder de plint bij Hoog Catharijne.

Lees meer

Ontdek duurzaam Utrecht Centraal

In het stationsgebied zijn tal van duurzame projecten en initiatieven te vinden. Zo ligt het dak van het Beatrixgebouw vol met zonnepanelen en maken het Stadskantoor en de Rabobank gebruik van een warmte koude opslag. We zetten deze én nog meer voorbeelden -letterlijk- op de kaart.

Lees meer

Complimentenpoort

Complimenten hebben een positief effect op mensen en iedereen verdient er een. Bij de in- en uitgang van Hoog Catharijne, aan de kant van het Moreelsepark, deelt de Complimentenpoort complimenten uit aan iedereen die er onderdoor loopt.

Bekijk op de Kennisbank

Jungle030

Het Utrechtse stationsgebied lijkt soms wel een ‘urban jungle’. De jungledieren waren een knipoog naar hoe ‘jachtig’ we rondrennen en -fietsen in de openbare ruimte die nu soms behoorlijk krap is. Met de dieren vergaten we dat even, want die zorgden vooral voor een lach op ieders gezicht.

Lees meer

Groene Bouwhekken

Het Utrechtse Stationsgebied wordt de komende jaren grondig verbouwd. Om de leefbaarheid te vegroten, is een deel van de bouwhekken vergroend. Na een succesvolle start op het Jaarbeursplein, staan de bouwhekken nu ook aan de Van Sijpesteijnkade.

Bekijk op de Kennisbank