Samenwerken aan een duurzaam en leefbaar Utrecht Centraal

Dat is de missie van de Green Business Club Utrecht Centraal

De participanten van de Green Business Club Utrecht Centraal hebben een samenwerking voor ogen die gericht is op een integrale en lange termijn aanpak van het stationsgebied als geheel. Nu, tijdens de ontwikkeling en uitbreiding van het gebied, maar vooral ook ná de transformatie. We delen kennis en initiëren samen concrete projecten die de bedrijfsvoering verduurzamen en de leefbaarheid van het gebied verbeteren. ‘Doen’ staat hierin voorop.

Visie

Utrecht Centraal wordt een duurzame plek in de stad waar iedereen zich thuis voelt en die zich onderscheidt door schone lucht, een groene omgeving en de activiteiten die er plaatsvinden. Het wordt een levendig, dynamisch én duurzaam gebied waarin het prettig is om te wonen, werken én verblijven.

Download

In samenwerking met 16 participanten realiseren we dit met lange termijn doelstellingen én projecten op het gebied van zero emissie goederen- en personenmobiliteit, zero waste en levendigheid in het stationsgebied.

Stichting

Stichting Green Business Club Utrecht Centraal is in 2014 opgericht door NS, Prorail, Jaarbeurs, NH Hotels, Rabobank Nederland, ABN AMRO, Movares en de Gemeente Utrecht om het stationsgebied te verduurzamen en te verlevendigen. Door de lokale aanpak kan er binnen de bedrijven én in het gebied meer impact worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid.

Kennisdelen

Download

Naast concrete projecten in het stationsgebied deelt de Green Business Club Utrecht Centraal haar kennis met GBC Nederland en andere lokale Green Business Clubs door het gebruik van de GBC Kennisbank.

Participanten

Green Business Club Utrecht Centraal wordt gevormd door bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in het stationsgebied. Wilt u meer weten over onze participanten of wilt u zelf participant worden? Kijk dan hier.


Doelstellingen

Het doel van de participanten van Green Business Club Utrecht Centraal is het verduurzamen van het gebied én de eigen bedrijfsvoering. Dat doen we middels concrete projecten die bijdragen aan het behalen van de volgende lange termijn doelstellingen:

  1. Zero emissie goederenvervoer: Door te werken aan het verminderen, verslimmen, verschonen van de goederenstromen in het stationsgebied de CO2-uitstoot zover mogelijk -met de intentie naar zero-emissie in 2025- terugbrengen.
  2. Zero emissie personenmobiliteit: de CO2-uitstoot van de personenmobiliteit van zowel de medewerkers als de bezoekers van de participanten terugbrengen, met de intentie naar zero emissie in 2030.
  3. Zero waste: aantoonbaar zero waste zijn in 2030. Dat wil zeggen het geproduceerde afval bij de participanten reduceren en maximaal scheiden, zorgen voor minimaal restafval en CO2-emissies terugdringen met als doel waarde creëren door middel van hergebruik van de grondstoffen.
  4. Levendig: bijdragen aan het tijdelijk en (semi)permanent verlevendigen van Utrecht Centraal.

Bekijk onze projecten

Meer over de Green Business Club