Samenwerken aan een duurzaam en leefbaar Utrecht Centraal

Dat is de missie van de Green Business Club Utrecht Centraal

De participanten van de Green Business Club Utrecht Centraal en de Gemeente Utrecht hebben een samenwerking voor ogen die gericht is op een integrale en lange termijn aanpak van het stationsgebied als geheel. Samen streven we naar een duurzaam behoud van het gebied en zetten we in op het verbeteren van de leefbaarheid. Zowel nu, tijdens de ontwikkeling maar vooral ook ná de transformatie.

Visie

Utrecht Centraal wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt. Een plek die zich in de stad onderscheidt door schone lucht, een groene omgeving en door allerlei activiteiten die er plaatshebben. Kortom: een levendig, dynamisch én duurzaam gebied.

Download

In samenwerking met 14 participanten (13 grote bedrijven en de Gemeente Utrecht) wil de Green Business Club dit realiseren door middel van de drie lange termijn doelstellingen op het gebied van duurzame mobiliteit, circulariteit en de leefbaarheid in het stationsgebied.

Stichting

Stichting Green Business Club Utrecht Centraal is in 2014 opgericht door NS, Prorail, Jaarbeurs, NH Hotels, Rabobank Nederland, ABN AMRO, Movares en de Gemeente Utrecht om het stationsgebied te verduurzamen en te verlevendigen. Door de lokale aanpak kan er binnen de bedrijven én in het gebied meer impact worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid.

Kennisdelen

Naast concrete projecten in het stationsgebied deelt de Green Business Club Utrecht Centraal haar kennis met GBC Nederland en andere lokale Green Business Clubs door het gebruik van de GBC Kennisbank.

Participanten

Green Business Club Utrecht Centraal wordt gevormd door bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in het stationsgebied. Wilt u meer weten over onze participanten of wilt u zelf participant worden? Kijk dan hier.


Pijlers

Duurzaamheid heeft niet enkel een stedenbouwkundige of milieutechnische invulling, maar omvat ook projecten gericht op het welzijn en de behoeftes van de bezoekers van het gebied. De ‘bezoeker’ wordt hier breed geïnterpreteerd: de Green Business Club Utrecht Centraal is er niet alleen voor klanten en werknemers van deelnemende bedrijven, we willen het gebied ook voor reizigers en Utrechters een prettige plek maken.

De drie belangrijkste pijlers van Green Business Club Utrecht zijn:

  1. In aanloop naar 2025 stap voor stap de (woon-werk)mobiliteit van werknemers en bezoekers verschonen en verduurzamen met een CO2 reductie van minstens 25%.
  2. Bijdragen aan het tijdelijk en (semi)permanent verlevendigen van Utrecht Centraal.
  3. Het verminderen en structureren van afvalstromen bij de participanten en in de directe omgeving van het stationsgebied en de
    CO2 uitstoot van het goederenvervoer reduceren met 25% in 2020.

Bekijk onze projecten

Meer over de Green Business Club