Welke bedrijfsregio in Nederland kan het meeste reduceren in printen en welke organisatie weet de hoogste reductie te realiseren? Vanaf 1 april gaan door heel het land twintig bedrijven twee maanden lang de strijd met elkaar aan tijdens de PrintLess Contest van Green Business Club Nederland. Het doel van de competitie? Het papierverbruik binnen de bedrijven reduceren, het bewustzijn van het papierverbruik onder medewerkers vergroten én een structurele gedragsverandering om de ingezette besparing ook na de competitie door te zetten. Voor elke boom (gelijk aan 8333,3 blaadjes printpapier) die in deze twee maanden bespaard wordt, wordt er aan het einde van de competitie een boom gepland.

Succes
Afgelopen jaar deden Accenture, Arcadis, CBRE, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit, Faculteit der Rechtsgeleerdheid Vrije Universiteit, Loyens & Loeff en gemeente Amsterdam Zuidas al mee aan de competitie in Amsterdam Zuidas. Twee maanden lang werd er tegen elkaar gestreden voor een zo groot mogelijke printreductie. In totaal werden met deze competitie maar liefst 522.941 blaadjes printpapier bespaard!

Nationaal
Om het succes van vorig jaar minstens te evenaren, is de competitie dit jaar landelijk uitgezet. Twintig bedrijven en organisaties door heel Nederland doen mee, waaronder de Vrije Universiteit, WTC Zuidas, Loyens & Loeff, Hogeschool van Amsterdam en Gemeente Zuidas in Amsterdam; GZ Office Xperience en Forbo in Zaandstad; RVO Nederland met vestigingen in Utrecht, Deventer, Assen, Zwolle, Den Haag en Roermond; BureauEAU, Diederendirrix en de Technische Universiteit in Eindhoven; FMO, PostNL en WTC Den Haag in Den Haag; IAA Architecten en BCT Architecten in Twente; Vryleve in Lobith; Westerveld en Vossers in Duiven en Coca Cola, Politie en NH Hotels in Rotterdam Alexander. Tijdens de competitie, die loopt van april tot en met eind mei, krijgen medewerkers wekelijks een update over de prestaties binnen hun eigen bedrijf en die van andere deelnemende organisaties.

Deelnemende bedrijven

Tips om duurzamer te printen
Wilt u net als de bedrijven die meedoen aan de PrintLess Contest minder en duurzamer printen? Bekijk dan hier onze tips.

Prijsuitreiking
Tijdens de jaarlijkse GBC Safari op 4 juli 2019 (dit jaar in Rotterdam Alexander) zal de prijsuitreiking van de PrintLess Contest plaatsvinden. Alle deelnemende bedrijven zullen in het zonnetje gezet worden en wij zullen het glas heffen op de mooie resultaten van de PrintLess Contest. De winnaar van de PrintLess Contest zal twee gerecyclede houten banken ontvangen. Daarnaast zal er voor elke boom (gelijk aan 8333,3 blaadjes printpapier) die tijdens de PrintLess Contest bespaard wordt, er aan het einde van de competitie een boom gepland worden. Dit nieuwe bos zal opgedragen worden aan de winnaar van de PrintLess Contest.

Vragen? Neem dan contact op met Lotte (lotte@greenbusinessclub.nl) of Ivar (ivar@greenbusinessclub.nl).


Hoe werkt de competitie?

  • In de maanden april en mei 2019 wordt gekeken naar het printverbruik bij verschillende bedrijven in Nederland. Er zal binnen de competitie gekeken worden naar het procentuele verschil in printen (vergeleken met het jaar ervoor).
  • De deelnemende bedrijven krijgen een communicatiepakket om de competitie uit te zetten binnen het bedrijf. Om de competitie goed uit te zetten en de medewerkers van de bedrijven mee te krijgen, zijn er gezamenlijk afspraken gemaakt om wekelijks een bericht door te sturen naar de medewerkers met daarin de tussenstand van de competitie (bijvoorbeeld via mail of intranet).
  • Met de facility- of officemanager zijn er afspraken gemaakt over het meten en het doorgeven van het printgedrag. De printgegevens kunnen op verschillende manieren verkregen worden. Bijvoorbeeld door middel van een centraal printsysteem (zoals follow-me), de facturen die worden opgesteld door het bedrijf dat de printers, papier en inkt levert of de standen op de printers (deze staan in de individuele printers zelf).
  • GBC communiceert over de competitie op een positieve manier, zonder privacygevoelige informatie naar buiten te brengen.

Bekijk hier tips om duurzamer te printen