Veel bedrijven ervaren de wet- en regelgeving rondom de energie-efficiency als onoverzichtelijk en zeer complex. Dit komt doordat deze energie regelgeving veel overlap en uitzonderingen kent. Door een whitepaper over deze energie regelgeving hoopt ENGIE meer duidelijkheid te geven rondom energiebesparing voor bedrijven.

Merendeel van de bedrijven in Nederland hebben hun duurzame ambities meegenomen in hun strategie en al maatregelen genomen om energie te besparen. Het klimaatverdrag van Parijs en de daaruit voortvloeiende Europese en nationale doelstellingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan worden steeds belangrijker. Daarom zullen organisaties die nog geen maatregelen getroffen hebben, dit nu ook moeten doen.

De verwachting is dat de wet- en regelgeving alleen maar strenger wordt om zo de doelstellingen op nationaal en internationaal niveau te kunnen behalen. Wanneer organisaties niet aan de eisen voldoen, kunnen er forse sancties worden opgelegd door handhavers of omgevingsdiensten.

Download hier het whitepaper.

Overzicht regelingen
Veel wetten en regels hebben afkortingen en ingewikkelde namen. We hebben de wetten en regels voor u op een rijtje gezet. In het whitepaper vindt u een uitgebreide uitleg over de energie regelgeving.

Activiteitenbesluit
Het activiteitenbesluit is gestart in 2013. Het is de verplichting tot energiebesparing voor middel- en groot verbruikers.

EPBD
De EPDB is ook gestart in 2013 en gaat over de keuring van airconditioningsystemen en stookinstallaties.

EED
De EED is gestart in 2015 en gaat over het actuele energieverbruik en hoe daar op bespaard kan worden.

MJA3/MEE
Gestart in 2008 (MJA3) en 2009 (MEE). Het Energie-efficiëntieplan dient vier jaarlijks vernieuwd te worden.

Energielabel C
Alle kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 beschikken over energielabel C.

Energielabel A
Zeven jaar later, in 2030, moeten alle kantoorgebouwen beschikken over energielabel A.

Whitepaper Energie regelgeving

0 Project