2018/08/04 geplaatst in Algemeen, Circulair

Leerzame kennissessie Madaster

Maandag 9 juli organiseerde GBC Eindhoven Spoorzone (GBC Eindhoven) in samenwerking met kennispartner stichting Madaster een kennissessie over de circulaire economie en materialen op de TU in Eindhoven. Eén van de hoofdthema’s op het gebied van duurzaamheid is de circulaire economie. GBC Eindhoven wil hier graag meer concrete invulling aan geven voor de komende jaren binnen de Spoorzone en de gemeente. Het op een circulaire wijze omgaan met materialen brengt daarnaast nieuwe mogelijkheden en kansen met zich mee voor bedrijven en organisaties.

Grondstoffen zijn schaars en de noodzaak en bereidheid tot verandering is van essentieel belang! Om dit te bewerkstelligen is het noodzakelijk dat men weet welke materialen in een gebouw aanwezig zijn en wat voor eigenschappen zij bezitten. Met die informatie krijgen materialen een identiteit en wordt er waarde toegevoegd aan deze materialen. Stichting Madaster heeft een platform ontwikkeld om materialen in gebouwen te identificeren en registreert, ordent, bewaart en ontsluit deze data.

Pablo van den Bosch van stichting Madaster sprak in deze kennissessie over de noodzaak tot verandering en de mogelijkheden t.a.v. circulariteit. Het platform van Madaster is een handvat om bedrijven en organisaties hierbij verder te helpen. Vanuit de partners van GBC Eindhoven en andere genodigden was er veel interesse om de Spoorzone te analyseren op het gebied van materialen en gebouwen. Een aantal GBC partners zoals Heijmans, CRA Vastgoed en DiederenDirrix zijn in hun eigen projecten al bezig met deze gebouwdata. Op dit moment zet GBC Eindhoven een projectgroep ‘Circulaire Economie’ op om hiervoor daadwerkelijk handvatten te creëren. Dit willen we graag verspreiden over de totale Spoorzone en de gemeente Eindhoven.

Meer informatie over de projectgroep of lid worden van GBC Eindhoven Spoorzone? Stuur een e-mail naar tijmen@greenbusinessclub.nl.